Konumuz Ulaşım, o halde ulaşımda gözlemlediğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepimizin bildiği üzere, şehirlerarası çift (Duble) yollardaki hız limiti 110, meskûn mahallerde ise ikaz işaretlerine göre, bazı yerlerde 50, bazı yerlerde 60 veya 70 hız limitleri bulunmaktadır.
Hız limiti ikaz işareti 70 olan yolda, her gün şehirlerarası 40 km. yol kat etmekteyim. Ben de kurallara çok bağlı bir kişi olarak bahsettiğim yolda en fazla 77 km. hız yapmaktayken, arkamdan sabah ve akşam saatlerindeki trafik ile birlikte özellikle, 70 hız limit levhalarının altında otomobil işaretinin bulunmasından olsa gerek, özellikle ağır vasıta araçları beni sıkıştırmaktaydı. Dolayısıyla ben de bu durumdan dolayı trafik akışını bozduğuma kanaat getirmiştim. Bundan duyduğum rahatsızlık nedeniyle durumumu, bulunduğum İlin Emniyet
Müdürlüğü internet sitesindeki “İl Emniyet Müdürüne Mesaj” bölümünden detaylı bir şekilde yazdım.
Yazdıklarım kısaca şöyleydi; Sayın İl Emniyet Müdürüm, şehrimizin münferit yerlerinde bulunan 70 hız limit levhalarının bulundukları yerlerde en fazla 77 km. hızla sağ şeritten araç kullanmaktayım. Ancak ağır vasıta araçların beni sıkıştırmaları ile karşı karşıya kalıyorum. Ya limitlerin arttırılmasını, ya da kontrollerin sıklaştırılmasını talep etmekteyim. İl Emniyet Müdürlüğü bahse konu talebimi, ilgili İlçenin Emniyet Müdürlüğüne iletmişler, İlçe Emniyet Müdürlüğü ise bana gönderdiği e-posta iletisinde; hız limitlerinin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından belirlendiği yazılmış, kontroller konusunda ise herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır. Sonuç, artık hız limitlerine uymayan trafiğin akışına göre hız yapan bir sürücü daha topluma kazandırılmış oldu.
“Yaptığımızı yazmak, yazdığımızı yapmak” kuralı hem kurumlarda hem de kişisel gelişimde uygulanması gereken önemli prensiplerden biri olduğuna inanıyorum. ABD, Japonya ve Almanya gibi gelişmiş ülkelere baktığımızda, yaşanan olaylardan ders çıkararak iş süreçlerine bunları yazılı olarak kurumsal hafızaya kaydetmenin esas olduğunu görmekteyiz. Uzun bir süre ABD’de bulundum. Çalıştığım ortamda her bir iş sürecinin çek talimatı vardı. Öyle ki, bir işe başladıklarında iki defa çek talimatından sistem ve süreçlerin çeklerini yaptıklarını gördüm. Elde ettikleri tecrübeler ve olumsuzlardan da başka kurallar oluşturarak bunları çek talimatlarına kaydettiklerini öğrendim.
Almanya’ya gidenleriniz bilirler. Şehirlerarası yolların büyük bir bölümünde hız limiti bulunmamaktadır. Hız limiti sınırsızdır. Ancak, limitli olan yerlerde ise her bir sürücü bu limitlere harfiyen uyar, zaten uymadığı takdirde trafik cezası adresine postalanır. “Yaptığımızı yazmak, yazdığımızı yapmak” bir gelişmişlik kuramıdır. Gelişmek durumundayız, öyle ise yaptığımızı yazmak, yazdıklarımızı da yapmak durumundayız. Ancak gerçekçi ve mantıklı olmak kaydıyla… 90 km. hızla gidilebilecek bir yola 50 km hız limiti koymadan…. Kazasız günler dilerim…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com