Stres, insanın ruhsal ve bedensel sınırlarının zorlanmasıdır. Doğal olarak her türlü değişiklik bir zorlanma yaratır ve her zorlanma ise bir uyum çabası oluşturur. Bunun adına da biz stres diyoruz.
Stres toplum arasında yaygın bir şekilde kabul edildiği üzere; işini kaybetmek, sevdiği yakınını kaybetmek gibi sadece olumsuz olayların doğurduğu bir durum değildir. Terfi etmek, evlenmek gibi olumlu olaylar da stres kaynağıdır. Her türlü başarının temelinde stresin olduğunu görüyoruz. Çünkü gerçek başarı, sınırların zorlanmasıyla ortaya çıkar. Bu sınırların zorlanmasından memnun olmayanlar “vasat” seviyede kendilerini idame ederler. Dolayısıyla bu durum birçok kişi için ayrıca stres kaynağı oluşturur.
Çalıştığım yerde bir “İç Denetim” e tabi tutulacaktık. Her şekilde hazırdık, ancak denetimin havasına girmek için özellikle ekibimle birlikte suni bir stres oluşturup, tüm dosyalarımızı ve denetime tabi evraklarımızı yeniden tasnif edip, gözden geçirme işine girişmiştik. Sonuçta, kendimize bir stres yaratarak başarıya ulaşmayı hedeflemiş ve hedefimize de ulaşmıştık. Vizyonunu gerçekçi bir temele oturtmak ve stres kaynaklarını saptayarak bunlara uygun çözüm stratejileri geliştirmekle mümkündür. Kişilerin stresten etkilenerek sağlıklarını kaybetmeleri ya da aksine, streslerini gelişme yolunda fırsatlara çevirmeleri şu kriterlere bağlıdır;
1. Hayat Felsefesi: İşine saygılı ve bağlı, işi üzerinde bir kontrol sisteminin olduğuna inanan, değişikliği gelişim için fırsat gören ve kendine saygısı yüksek olanlar, iş stresinden daha az etkilenir. Diğer taraftan esnek olmayan kişilik özelliği, başlı başına bir stres kaynağıdır. Kendi kafasındaki çözümün dışında çözüm kabul etmeyen, çevresindeki insanları ve olayları değiştirmeye çalışan, hep haklı olduğuna inanan kişi sürekli stres altında kalır.
2. İş Yerinin Fiziki yapısı: İş hayatında tecrübe ve beceri streslerle başa çıkmayı kolaylaştırır. Bunu sağlamak için de işe uygun olan kişinin seçilmesi ve işe hazırlanması büyük önem taşır. Ayrıca her düzeydeki çalışana koçluk ve mentorluk yapılması stresle başa çıkmayı kolaylaştırır.
3. Kişisel tekniklerin uygulanması: Herkesin stres kaynağı farklı şekillerdedir. Dolayısıyla başa çıkma yöntemleri de farklı olması en doğal durumdur. Mesela, zaman baskısından kaynaklanan streslerde, kişi zamanı yönetme, zamanı düzenleme tekniklerini öğrenmesi ve uygulamasıyla stresi azaltır. İnsan ilişkilerinden kaynaklanan streslerde; etkili iletişim becerilerinin öğrenilmesi ve uygulanmasıyla bu konuda oluşabilecek streslerin önüne geçebilir.
Hayatımızı dolu ve verimli geçirmek, zamanımızın büyük bölümünü verdiğimiz işimizden keyif alarak yapmamıza bağlıdır. Yaptığı işi seven insanlar, akşam işten eve döndüklerinde işten almış oldukları keyif ile bir huzur içerisine girerler. Bu da doğal olarak kendisinde stresle başa çıkmada önemli bir aşama kaydeder ve fırsat yakalar. Bu fırsatı yakalamanın sadece ve sadece kişinin kendisinde olduğunu bilmeliyiz.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com