İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) senelerden beri Alo 153 hattıyla veya internetten erişim ile ‘Beyaz Masa’ üzerinden İstanbul’da bulunan vatandaşlara her konuda yardımcı oluyor. Beyaz masaya yaptığınız başvurular cidden çok hızlı bir şekilde işleme alınıp, gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Özellikle de twitter üzerinden neredeyse anlık olarak karşılıklı yazışabiliyorsunuz.
Yaptığınız başvuru üzerine sizin adınıza bir kayıt numarası oluşturuluyor. Bu kayıt numarası üzerinden şikâyetiniz veya isteğiniz hangi kurumla alakalı ise o kurum ile iletişime geçip şikâyetinizi veya isteğinizi iletip gerekli cevabı beklemeye geçiliyor. İlgili kurumdan gelen cevap üzerine sizi bilgilendirip olayı sonlandırıyorlar. Sistem genel hatlarıyla bu şekilde işliyor.
Bu sistemi twitter üzerinden ve mail yoluyla birçok kez kullandım. Yaptığım başvurular bilgi alma, istekte bulunma ve şikâyet şeklinde oldu. Yaptığım başvuruların hepsine gerekli yanıtları çok kısa sürelerde alabildim. Bazen farklı konular ve kurumlar işin içinde olduğu için süre biraz uzayabildi. Fakat her ne olursa olsun her şekilde başvurunuz sonuna kadar takip ediliyor ve bir şekilde sonlandırılıyor. Şimdi gelelim başvurular nasıl sonlandırılıyor konusuna;
İETT metrobüs hattında durakta kapıyı açmayıp Avcılar son durakta biran önce otobüsü teslim edip işi bırakmak isteyen 2006-860 numaralı körüklü otobüs şoförü hakkında yaptığım şikayetime İETT tarafından gelen cevap: “Personele görevinde daha dikkatli davranması konusunda gerekli uyarı yapılmış olup ve Kamu personeline yakışacak hal ve hareketler içerisinde bulunması gerektiği kendisine beyan edilmiştir.”
Eyüp Sultan Bulvarı durağında gece saatlerinde 20 dakika Vezneciler’den gelecek olan 39B İmar Blokları – Vezneciler otobüsünü bekledim. Çünkü gideceğim yere giden tek otobüs bu. Mobiett’den de hangi durakta olduğunu başka hangi otobüslerin geldiğini de anlık takip ediyordum. 48 A Göktürk İETT otobüsü ile aynı anda Edirnekapı Şehitlik (metrobüs) durağına geldiklerini farkettim. Alibeyköy’e kadar aynı yönde gittiklerini bildiğim için muhtemelen bunlar otobüsçü tabiriyle kapışarak gelebilirler diye düşündüm. Onun için özellikle durakta ayakta ve pürdikkat takibe başladım. Nişanca yokuşundan aşağı inen kodunu da aldığım İstanbul Otobüs AŞ (İOAŞ) TCV Karat tabelası kapalı sol şeritten devam etti. Ben 39 B çalıştığını biliyorum ama otobüs sol şeritte tabelası kapalı içinde de yolcu var bastı geçti. 20 dakika bu otobüsü beklemişim bir sonraki otobüs de 25 dakika sonra ve gideceğim yere geç kalacağım. Hemen arkasından gelen muhtemelen kapıştığı 48 A İETT’ye binip Alibeyköy’e oradan başka bir otobüsle White Hill’in oraya ulaştım. Oradan da 10 dakika yürüme ile gideceğim yere zar zor yetişebildim.
Yaşanan olay özetle bu şekilde. İOAŞ’ye ait erguvan otobüse ait şikâyetimi 48A’ya biner binmez twitter üzerinden yaptım. İETT ve İBB Beyaz Masaya bildirdim olayı. Beyaz masadan anında geri dönüş yapıldı kayıt oluşturuldu. Toplam 5 adet yazışma ile olayı kaba taslak 140 karaktere sığdırarak anlattım. Şimdi bu olaya 15 gün sonunda beyaz masadan gelen cevabın özetini paylaşıyorum. “Otobüs AŞ ile görüşülmüştür. Görüşme neticesinde tarafımıza verilen bilgi aşağıdaki gibidir. Şikâyette bulunduğunuz aracın şoförünün savunması alınmak üzere çağrılmış, kendisine uyarı cezası verilmiştir.” Yaptığım iki şikayetin birisi İETT’ye yapıldı İETT’den gelen cevap şoför uyarıldı, diğeri ise hem İETT, hem İOAŞ hem de beyaz masaya yapıldı. İOAŞ’den gelen cevap şoför uyarıldı.
Demek ki neymiş? İETT ve İOAŞ’ye göre şoförleri duraklarda yolcuların alınması gerektiğini, seyir halinde tabelayı kapatıp duraklara girmeden gitmemesi gerektiğini bilmiyor ve bir uyarılmaları gerekiyormuş! Özel Halk Otobüslerine beyaz masa üzerinden yüzlerce asılsız rapor yazıldığını hepimiz biliyoruz. Acaba hangisine şoför uyarıldı diye cevap yazılıp geri dönüyordur? Kardeşim siz kaç senedir bu işin içindesiniz metrobüse yeni gelen şoför veya İOAŞ’de çalışan şoför müsünüz ki uyarılasınız demek istiyor herhalde İETT ve İBB.
Hem İETT hem de İBB gözünde halk otobüslerine çifte standart yapıldığını kendi canlı yaşadığım örneklerle anlattım. Eğer şikâyet ettiğim ÖHO olsaydı muhtemelen gerekli ceza-i işlem uygulanmıştır tarzı bir cevap gelirdi. Nerden mi biliyorum her ay bu tarz yüzlerce ÖHO raporu cezaya dönüşüyor da oradan biliyorum. Bu arada şoför uyarıldı cevabı beni kesmedi derseniz İBB’ye şahsen yazılı dilekçe ile başvurup şoförün yaptığı savunmaya da ulaşabiliyormuşsunuz. Son olay sonrası onu da öğrendim. İBB Beyaz Masa sağolsun… Yiğidi öldür hakkını yeme demiş atalarımız. İBB Beyaz Masa cidden çok düzenli ve hızlı çalışıyor. Sonucunu ister beğenirsiniz ister beğenmezsiniz orası size kalmış.
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr