İstanbul ulaşımının geleceğini daha iyi konuma taşımak için son yıllarda büyük çaba sarfeden Büyükşehir Belediyesi ve İETT, fuar ve kongreler ile her geçen yıl toplu taşımaya yön veriyor. En güzel örneklerden bir tanesi de Transist İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı!..
Evet sevgili dostlar, Transist 2016 Fuarı bu yıl İstanbul Kongre Merkezi’nde 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT’nin bu yıl belirlediği ana teması ise 4T üzerine. Bizde gelin bu 4T nedir, hep birlikte buna bakalım ve önerilerimizi birer birer sıralayalım. Amacımız, daha kaliteli bir toplu taşımadır!..
Trafik (traffic); Malumunuz, İstanbul’un en büyük sorunlarından bir tanesi trafik!.. Yıllardır kanayan yara olarak hep önümüzde durdu. Hükümetin ve Büyükşehir Belediyesi’nin bunca yaptığı yatırımlara rağmen bir arpa boyu yol alınamadı!... Demek ki bir yerde birden fazla yanlış var!.. Göründüğü üzere yol yapma veya genişletmeyle bu işler çözülmüyor!.. Çözüm istiyor muyuz? Elbette istiyoruz!.. O zaman ne yapmamız lazım? Kademeli mesai saati uygulamasına geçmeliyiz!.. Bu sayede biranda tüm İstanbullunun sokağa çıkmasının da önüne geçmiş oluruz. Metro, tranvay ve metrobüs güzergahlarının çoğalması ve akabinde otobüs filolarının artması da bir çözüm olmadı bana göre!.. Entegrelerin yapıldığı yollara baktığımızda trafik yoğunluğunun çok daha fazla olduğunu görmekteyiz!..
Zamanlama (timing); Toplu taşımada zaman çok önemli!.. Bugün bir otobüs hat güzergahına göre ortalama günlük 5 ila 10 servis atması gerekiyor!.. Tabi İstanbul trafiğinde mümkün mü bu? Mümkün kılabilmek için ne yapılması lazım? Benim aklıma ilk gelen toplu taşıma araçları hariç herkesin kullandığı emniyet şeritleridir. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde toplu taşımaya kontrollü olarak burada izin verilmelidir!.. Bu sayede zamandan tasarruf edilmiş olacaktır. Bugün insanlar Söğütlüçeşme’den Avcılar’a giderken araçlarını otoparka bırakıyor ve ana arter üzerinde metrobüs ile yolculuk yapıyor!.. Neden? Çünkü vatandaş gideceği yere daha hızlı ulaşıyor. O zaman ne yapacağız, lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarında da ya tercihli yol, ya da emniyet şeritlerini günün belirli saatlerinde kullanmalarına izin vereceğiz!..
Dönüşüm (transform); Dönüşüm dediğimizde altında çok mana var ki, bizde bu manalardan birine göz atalım ve entegre diyelim. Yani Metronun, tranvayın, metrobüsün taşıdığı yolcuları lastik tekerlekli araçlarla entegre edelim. Metrobüs ve metrodan inen yolcuları otobüs ile taşıyalım. Otobüsten inen yolcuları da dolmuş ile taşıyalım. Şimdi diyeceksiniz ki zaten bu şekilde taşınıyor. Tamam taşınıyor da bir de bunun “ama”sı var!.. Örneğin metrobüs durağına otobüs yanaşıyor, aynı güzergahta bir de dolmuş yanaşıyor, e taksi de KVD’si!.. Hal böyle olunca trafik çilesi de başlıyor!.. Yani taksi ve dolmuşların toplamının 10 katını bir otobüs ile taşımak mümkün!.. Metrobüs durağından otobüs yolcuyu alarak ana arterden ilerleyecek!.. Sokak aralarında ise dolmuşlar çalışacak!.. İşte bu şekilde trafik kirliliğinin de önüne geçilmiş olur!..
Teknoloji (technology); İstanbul tam bu noktada lider konumda!.. Gerek İETT otobüsleri, gerekse halk otobüsleri teknolojinin son sistem araçlarını kullanıyor. Tabiri yerinde ise şuan bundan iyisi yoktur. İstanbul’un araç yaş ortalaması ise 05’dir. Araçların neredeyse tamamı özürlü ve yaşlı vatandaşların rahat binip seyahat etmeleri için uygundur!.. Durak noktalarında daha önceleri kullanılan hareket amirleri yerine son teknoloji olan filo komuta ile araçlar yönlendiriliyor. Araçların tamamına yakını kamera sistemleri ile donatıldı. Gördüğümüz üzere teknoloji konusunda bayağı ilerdeyiz!.. Amacımız, daha kaliteli toplu taşımadır.
Göksal Purtuloğlu
Cep: (0533) 422 22 77
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com