Geçenlerde bir ateş yakmam icap etti. En alta gazeteleri üstüne çalı ve çıraları, onun üzerine biraz daha kalın dalları ve en üstüne de büyük odunları koydum ve alttaki gazeteyi tutuşturmak suretiyle ateşi yaktım. Gazete, çıra, dallar derken ateş büyüyerek odunlara kadar ulaştı ve odunlar alevli bir şekilde yanmaya başladı.
Acaba gazetenin üzerine doğrudan odunları koysaydım, odunları tutuşturabilir miydim? Evet, ama çok zamanımı alacağı gibi çok gazete harcardım ve odunlar büyük alevli olarak değil de içten yanarak amacıma ulaşamaz, başarısız olurdum. O nedenle ara geçiş malzemeleri kullanmam, odunlarımın çok daha kısa sürede ve ilave gayret sarf etmeden yakmamı sağladı.
Hayatın da hikâyesi tıpkı böyle değil mi? Lojistik firmamızın CEO’su veya Genel Müdürü olmak için öncelikle alt birimlerdeki projelerde veya sahada operasyon/ ürün sorumlusu olarak çalışırız. Burada elde ettiğimiz bilgi ve tecrübelerimizle firmaya kattığımız innovasyon düşüncelerimiz ile birlikte sistem bizi bir üst pozisyona geçmemizi sağlar. CEO ve Genel Müdür olduğumuzda artık sistemdeki tüm süreçlere hâkim olur, kararlar aşamasında onların gözlerinden bakabiliriz. Aynı şekilde aşağıdan gelecek sıkıntılara yerinde çözüm bulmada pek zorlanmayız.
Özellikle aile şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlarının geçmişini incelediğimizde, ailenin büyükleri çocuklarına ileriye dönük yatırım yapmak adına öncelikle orta seviye yöneticilik görevlerini verdiğini göreceksiniz. Rahmetli Mustafa KOÇ, yurtdışı eğitiminden sonra iş hayatına ilk olarak TOFAŞ OTO A.Ş.’nde müşavir/ satış elemanı olarak görev almıştır. Buradan sırasıyla; Holding’in diğer şirketlerinde müdür, başkan yardımcılığı, başkan, yönetim kurulu üyeliği ve nihayetinde yönetim kurulu başkanı olmuştur. Bu vesile ile vefatının birinci yılında olduğumuz bu günlerde, Türk ekonomisinin can damarlarından olan KOÇ Grubu’nda önemli faaliyetlere imza atan Merhum Mustafa KOÇ’a Allah’tan rahmet diliyorum.
Bazen de, gazeteyi tutuşturduğumuzda ateş tam olarak alevlenmez. Bu sefer, yeniden bir gazete üzerine küçük dal parçaları ve çıra ile küçük bir öbek oluşturur, alevin önce küçük bir seviyede sonra da bu alevi kümesini büyütmeyi hedefleriz.
Her gün işe gittiğim yol üzerinde bir restoran açıldı. İki katlı ve içerisinde oldukça fazla masraf edildi. Açılalı iki yıl oldu ancak ben o restoranın iki katının da dolu olduğuna şahit olmadım. Beğenilip, beğenilmeyeceğimizin kesin olmadığı bir durumda, öncelikle küçük bir yer açılarak müşteri portföyüne göre iş yerinin büyütülmesinin kaynak yönetimi açısından önemli olduğunu değerlendiriyorum..
Görüldüğü üzere, ilk kıvılcımın odunu tutuşturabilmesi için çıra, odun parçası gibi ara malzemelere ihtiyaç vardır. Bu gözlemimizi iş ve özel yaşamımızın bazı yerlerine uyarlayabiliriz. Yaşamımızda birçok merdiven basamakları bulunmaktadır. Bu basamakları özümseyerek, ruhuna girerek yaşamak bir sonraki basamak için temel kaynak olacaktır. Günseli ÖZEN OCAKOĞLU’nun kaleme aldığı “Başarı Tesadüf Değildir” adlı kitabında, iş dünyasının önde gelen isimlerinin başarı hikâyelerini okuduğunuzda, verdiğim bu örneğe fazlasıyla rastlayacaksınız.
Üniversiteden mezun olur olmaz hemen masa başı işlerde çalışmak isteyen ve bu konuda ısrarcı olan arkadaşlarımız ile zaman zaman karşılaşıyorum. Bu düşüncedeki arkadaşlarımıza; işin mutfağından geçmelerinin kendileri için bir kazanç sağlayacağı ve ileriki pozisyonlara bir hazırlık olacağı yönünde telkinlerde bulunuyorum. Zamanlarını da bu yönde iş arama maksadıyla boşuna harcamamalarını öneriyorum. Her şeyin bir olgunlaşma süreci vardır. Yeter ki, insanlar kendilerini geliştirme gayretinde olsunlar, kendilerine inansınlar ve bir hedef belirleyip, hedeflerine odaklansınlar… Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir. İyi bir “Gelecek” dileğiyle…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com