2017 yılının şehir içi ulaşımı yapmakta olan Özel Halk Otobüsü (ÖHO) esnafları için oldukça önemli olduğunu, bu yıl bazı şeylerin artık değişmesi gerektiğini, aksi halde birçok esnafın 2018 yılını görememe ihtimali olduğunu yazılarımda defalarca dile getirdim.
Ulaşım alanında yaşanacak değişimde siyasi iradeden ve yerel yönetimlerden beklentilerin farklı olduğu aşikâr. Siyasilerin ve yerel yönetimlerin de ÖHO esnaflarından beklentileri ve ÖHO esnaflarına verdikleri sözler farklı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde şehir içi ulaşımda bazı değişimler yaşandı ve yaşanmaya devam edecek. Bu değişimler sonucunda esnaflara bazı sözler verildi, esnaflar tarafından bazı beklentiler oluştu. Bakalım ÖHO esnaflarının durumu nasıl olacak. Merak içerisinde beklemekteyiz. Umarız yapılan değişimler her kesim için güzel sonuçlara vesile olur. Diğer illerde ise şimdilik çok önemli gelişmeler olmadı. Bazı değişimler yaşanması için özellikle genel seçimler, yerel seçimler, referandum gibi halk oylamaları zamanı en önemli zamanlardandır. Çünkü bazı konuların çözüme ulaşmasında sektör ve yöneticiler arasında irtibat trafiğinin artması gerekir, bu dönemlerde de bunun olması çok daha kolaydır. Bu dönemlerin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu süreç sayılı günler içerisinde yaşandığı için bazı alanlarda çok hızlı gelişmeler yaşanırken bazı alanlarda ise kördüğümler oluşmaktadır.
Son dönemlerde bu tarz süreçler çok yaşandı. Şu günlerde de referandum sürecine girilmiş durumda. Aynı durumlar yine yaşanmaya başladı. Dirsek temasları arttı, sektör ile siyasilerin görüşme trafiği yoğunlaştı. Esnaflar ister istemez tekrar beklenti içerisine girdi. Siyasi iktidardan olumlu sinyaller her ne kadar alınıyor olsa da esnaf cebine maddi artış olarak yansımadan çoğu konu hakkında temkini elden bırakmıyor.
Esnafların artık oldukça fazla bölümü aktif olarak sosyal medyayı kullanmakta, gelişmeleri anbean takip edebilmektedir. Esnaflar da bireysel olarak dertlerini ve çözüm önerilerini dile getirebilmekteler. Seslerinin çıktığı kadar onlar da bir şeyler yapmaya çalışıyor. Seslerinin yetmediği yerlerde de yetkililerden bir şeyler beklemekteler.
Yetkililerden beklentiler ise herkesin malumu, sağır sultan bile biliyor bunları. Hele bir de ulaşım sektörüyle ilgilenen siyasiler ise neredeyse ellerinde dosyalar ile konunun her alanında bilgi sahibi oldular. Fakat hala bazı yöneticiler tarafından konuların dosyalanıp bir kuruma, bir siyasiye veya ünlü bir isme sunulması çok büyük bir olay olarak reklam edilmektedir. Bu da esnaflar tarafından hayretle takip edilmektedir. Çünkü bunun modasının artık geçtiği esnaflar tarafından bilinmesine rağmen, sektörün temsilcileri olan yöneticiler tarafından bilinmemesi abesle iştigaldir.
Dediğim gibi artık esnaflar çok aktif olarak sosyal medyayı kullanmakta. Yöneticileri çok yakından takip etmekteler. Bu yüzden sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar ve altına yazılan sorunlarımızı ilettik, dosyamızı sunduk girizgâhı olan iletileri çok kısa sürede görmekteler. Esnafa ulaşma açısından sosyal medya çok etkili ve hızlı bir şekilde çalışıyor, fakat esnaf artık fotoğraf ve aynı kalıplı sözlerle süslenmiş iletileri görmekten bıkmış durumda. Genel görüş ise; ‘vakit fotoğraf çekilme değil netice alma vakti’ şeklinde. Esnaflar en azından birkaç konuda da olsa ‘sonuca ulaşıldı, sorun çözüldü’ tarzı iletisi olan netice alındıktan sonra çekilen fotoğraf görmek istiyor.
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr