Başlığa bakarak “Ben zaten bu konudaki her şeyi biliyorum” diye düşünebilirsiniz. Kaldı ki bu konu, başlığımda da belirttiğim üzere insanın yaşamsal niteliğidir. İnsanda olmazsa olmaz, bulunması gerekli bir özelliktir. Ancak, biz dürüstlüğün, doğruluğun ve çok çalışmanın başarıya ulaşmada her zaman işe yaramadığı bir dönemde yaşamaktayız. Hal böyle olunca, bu konunun bende bir kez daha gündeme getirilmesi gerektiği kanaati oluştu.
Dürüstlük; doğruluk, güvenirlik, zeki olmak, eşit davranmak ve kibar olmak anlamına gelmektedir. Dürüstlük, sahtekârlık, yapaylıktan ve ihanetten yoksunluk durumudur. Koşullara bağlı dürüstlük durumu yoktur. Dürüstlük tek tiptir. Farklı açıdan bakarsak, bir kutu toplu iğne çalan bir çalışan, bir kuyumcudan çok değerli bir elmas çalan hırsızdan farklı değildir. Bu nedenle, dürüstlük zamana, koşullara ve ceza seviyesine ve konuşulan kişiye bağlı olarak değişim göstermez. Kişinin yüksek dürüstlük davranışı, toplumdaki her bir insanda olması gerekli yaşamsal niteliktir.
Neden “Dürüst” olamıyoruz veya olmuyoruz? Dürüst ol(a)mama durumunda, yetiştiğimiz sosyal çevre ve yetiştirilme tarzımız büyük rol oynamaktadır. Otobüste, bir etkinlikte (sinema, tiyatro, konser, oyun parkları gibi) çocuğuna bilet almamak için çocuğunun yaşını küçülten ebebeyinlere, buna karşılık çocukların da lafa girerek gerçek yaşını telaffuz ettiğine şahit olmuşunuzdur.
İş başvurusu yapan adayların birbirine kıyasla CV’de yazacakları gerçek dışı nitelikler, insanların nasıl göz göre göre haksız rekabete girebileceğini bizlere göstermektedir. Demek ki, zorlaşan hayat koşulları ile birlikte “Dürüstlük” kavramı ikinci plana itilmektedir. Apartmanda karşılıklı oturan iki hanenin birbirlerine selam vermekte güçlük çektiği bir zamanda maddiyatın öne çıktığı bir dünyada dürüstlükten bahsetmek epey lüks gibi gelmekte insana…
Toplum içinde yapılan sohbetlerde üçüncü bir kişi hakkında konuşulurken “Çok dürüst bir insan” şeklinde bir tanımlama yapıldığına şahit oluyorum. Zaten insan dürüst olmak durumunda neden bunu tekrar söylenmesi gereği duyulduğunu kendi kendime sorarım. Demek ki, dürüst insan profili toplum içinde öyle bir azıklıkta ki, bunun söylenmesi gereği duyuluyor. Dürüst davranılmadığında; “Zaten bu zamanda dürüst adam bulmak zor” diyerek toplumda dürüst olmayana karşı herhangi bir tepki veya yaptırım olmuyorsa, zaten dürüst olmayan toplum nüfusu çoktan artışa geçmiştir.
Dürüst olmayı gerekli kılan birkaç özellikten bahsetmek istiyorum. Öncelikle insan kendine karşı dürüst olmalıdır. Dürüstlük güveni beraberinde getirmektedir. O nedenle doğru yoldan şaşılmaması güvenin sürdürülebilirliğini oluşturur. Tabiri caiz ise fırıldak gibi olmamak, tutarlı olmak gerekir. Abartı kullanılmamalıdır. Sonucu ne olursa olsun her şey olduğu gibi söylenmelidir. Yaşam içinde çok sayıda yol bulunmaktadır. Gerçekten iyi bir insan olmak için gerekli olan kriterlerden birisi dürüst olmaktır. Dürüst olmadan, iyi bir insan olmanın anlamı yoktur. İçinizdeki bir ses size dürüst olma konusunda telkinde bulunur. Siz kendinize ve yaptığınız faaliyetlere karşı dürüst olduğunuzda, aynı zamanda kendinize de saygı duymuş olursunuz. İçinizdeki sese kulak verin.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com