Galatasaray Spor Kulubü iç saha maçlarını 52 bin 652 kişi kapasiteye sahip Türk Telekom Stadında oynuyor. Stadın temelleri 13 Aralık 2007 tarihinde atıldı. Seyrantepe bölgesinde inşasına başlanan statla birlikte Aslantepe ismi de bu bölgeye verilmeye başladı.
15 Ocak 2011 tarihinde özel bir maçla açılışı yapılan stadın ilk misafiri Hollanda’nın ünlü kulübü Ajax oldu. Galatasaray o tarihten bu güne kadar birçok başarıya ev sahipliği yaptığı stadının ulaşım sorunu maalesef bir türlü çözemedi. Eksiklikleri olmasına rağmen stadın yapımı uzun sürdüğü için erken açıldı. En kısa sürede tamamlanacak denilen ulaşım sorunları hala tam olarak çözülmüş değil.
Stada ulaşım için özel araçlarıyla gidenler trafik ve park sorunu yaşamakta. Stadın otoparkı 2.900 araçlık ve özel koşullar gerekli otoparkı kullanabilmek için. Stat civarındaki park yerleri zaten orada oturan kişilere anca yetiyor bu nedenle maç günlerinde çoğu kişinin en az yarım saati park yeri kapmaca veya değnekçilerle uğraşma ile geçiyor. Metro ile gidenler aşırı yoğunluktan mustarip. Üstelik metro ile stada ulaşım imkanı olmasına rağmen mutlaka aktarma yaparak stada ulaşmanız gerekiyor. Binlerce kişi aktarma çilesiyle stada ulaşmaya çalışıyor. Seferler her zaman 11 dk aralıklarla. Maç gününde de bu değişmiyor. Metro İstanbul yetkilileri sanırım maç günlerinden habersiz olacak ki ek sefer veya son sefer saatini uzatma gereği duymayabiliyor.
Otobüslerle ulaşmak isterseniz 27 SE, 36 L, 41 ST, 47 L, 49 Z, 500 L ve 500 T gibi hatlar mevcut. Bunlardan 36 L, 49 Z, 500 L ve 500 T hatlarının stadın önünde bulunan durağının maalesef karşılığı diğer yönde yok. Bundan dolayı maça giderken Sanayi Mahallesi durağında inip tekrar Seyrantepe otobüslerine ya da metroya bineceksiniz. Eğer stadın önündeki durakta inecek şekilde geliyorsanız sizi bir sürpriz bekliyor çünkü stadın önündeki durağa maç günü otobüsler giremiyor. Bu yüzden nerede ineceğiniz veya otobüsten inip inemeyeceğiniz o günkü durumlara bağlı. Polis yolu nereden verecek? Otobüslere nereye devam etmesini söyleyecek? Şoför riske girip sizi indirecek mi? Bunlar gibi elinizde olmayan dış faktörlere sonucu belirliyor.
Staddan dönüşte de otobüsle dönecekseniz hemen stadın önünde İETT otobüs durağı var diye sevinmeyin çünkü durağa girişler yukarıdan bu defa komple herkese kapatılıyor. Otobüsler durağa gelemiyor, durakta bekleyenler otobandan geçen otobüsleri görüyor. Bu defa yukarıya yolun kesildiği bölüme gitmeye başlıyor. Sonrası aksiyonlu Hollywood filmlerini aratmıyor. Otobüs şoförleri polis ve İETT korkusuyla durak harici diye kapıyı açmak istemiyor, maçtan çıkanlar da durakta beklemesine rağmen otobüs gelmediği için gördüğü otobüse binmek istiyor. Bu olaylar en son otobüsün camlarına kapılarına vurulması ve nihayetinde bir kişinin yolun ortasına geçip otobüsün yolunu kesmesiyle son buluyor. Tartışma yol boyunca devam ediyor. Otobüs içinde süren tartışmalarda eminim birçok kişinin kulakları çınlıyordur!
Stada ulaşmak için diğer alternatif ise alt tarafta bulunan Cendere yolu. Burası da adeta Acun’un Survivor etapları gibi. Yapılan gökdelen inşaatları arasından uzun atlamalar, engel aşmalar, çamur, kir pas herşey mevcut. Yeni bitirilen Vadi İstanbul AVM tarafından da yeni yapılan yollar mevcut ama onlar da henüz bitmemiş ve toprak yollardan karanlıkta cep telefonu ışıklarıyla yürümek gerekiyor.
Ne İBB, ne İETT, ne Metro İstanbul ne de Galatasaray yetkililerinin yapamadığını Türkiye’de ilk defa raylı sistem alanında özel sektör teşebbüsüyle Havaray projesinin sahibi olan Vadi İstanbul yapıyor. İşletmeye alındıktan sonra da İBB’ye devredilecek olan 2 adet istasyonlu havaray sadece stad ve AVM arasında çalışacak. Maçlara gelenlerin vakit geçireceği alternatif bir yer ve alternatif bir ulaşım yakında tamamlanacak. 22 Ekim’de Galatasaray – Fenerbahçe derbisinde sanırım burasını tam anlamıyla test etme şansımız olacak. Karabükspor maçında AVM açıktı fakat havaray henüz çalışmıyordu. Herkes çamurlu yollardan stada ulaşmak zorunda kaldı.
Satada hem ulaşmak hem de ulaştıktan sonra geri dönmek oldukça meşakkatli! Lütfen ilk önce Galatasaray yetkilileri daha sonra da İBB, İETT ve Metro İstanbul yetkilileri bu konuda biraz daha duyarlı olsun. Hiç olmazsa sadece maç günlerinde; stattaki otoparkların daha efektif kullandırılması, otobüsler için uygun yerlere yeni durak yapılması, metro seferlerinin sıklığının arttırılması, aktarmasız stada ulaşım ve son sefer saatlerinin uzatılması gibi konularda biraz inisiyatif kullansınlar…
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr