Bir kamyon alt geçitten geçerken sıkışır. Halk toplanır, bu kamyon buradan nasıl çıkarılır diye bir düşünce alır kendilerini… Düşünürler… Düşünürler… En sonunda çocuğun biri çözümü bulur. “ Abi, tekerleklerin havasını indirsenize ! “ der. Çocuğun bu basit çözümü herkesi hayrete düşürmüştür. Bütün çözümlerin sonunda olduğu üzere, bulunan bu çözümün sonrasında “Bunu bilmeyecek ne vardı sanki bunun kadar basit bir şey olur mu” şeklinde karşılar Halk…
Peki, bir insan bütün bilgilere sahip olmasına rağmen, onlardan gerektiği zaman ve yerde neden yararlanamaz? Bu durum, insan beynindeki saklama ve işleme fonksiyonları ile ilgilidir. Saklama fonksiyonu büyük bir kümeyi depoladığı halde, işletme fonksiyonunun kapasitesi sınırlı olmasıdır.
Öte yandan, insan sorunların çözümünü ararken, tamamıyla yanlış bir yöne, yanlış sektörlere bakabilir. Hal böyle olunca da bütün bu veriler karmakarışık bir düzene sokulur ve bu nedenle asıl çözüme giden yol kapanmış olur. Kamyon örneğinde, sorunu ortaya çıkaran yerin kamyonun üst kısmı olduğundan, bütün çözüm alternatiflerimiz üst kısma yönelir. Önümüzdeki sorunların çözümüne yönelik düşünme tekniklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Her şeyden önce, sorunumuzu, bütün yönleri ve güçlükleri ile kafada tutacak şekilde anlamamız gerekir. Sorunun çözümüne yönelik düşündüğünüz aklımıza gelen ilk yargıyı ertelemeliyiz. Bu Bizim yeni bilgilere karşı daha çok hassasiyetimizi arttıracaktır. Sorunların unsurlarını yeniden kendimize göre düşünsel olarak tertiplemek, çözümüne ulaşmada Bize büyük fayda sağlayacaktır. Sorun çözülemeyecek bir hal almışsa, yeni yaklaşık tarzları belirlemek gerekir.
Sorunla uğraşmanın sonunda artık herhangi bir şey düşünemeyecek hale gelmişsek, her şeyi bırakıp dinlenmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Ara vermemiz durumunda beyindeki düşünceler çözüm sentezine girerek, ara sonrası daha dingin bir kafa ile çözüme yönelik düşünceleriniz ard arda gelecektir. Lise çağlarında gecenin bir yarısına kadar ders çalışmamızın ardından dinlenmeye çekildiğimizde, sabah daha sakin bir kafa ile akşam çalıştığımız konuların oturduğuna şahit olmuşuzdur.
Sorunlarımızı başkaları ile görüşerek, o zamana kadar önem vermediğimiz bazı noktaları ortaya çıkarabiliriz. Şunu unutmamalıyız, herhangi bir çözümü zorla kafamıza getiremeyiz. Kafamızı yeni versiyonlara açık tutarak başarısız girişimleri tekrarlamakla vakit kaybetmemeliyiz.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com