İBB ve İETT’nin İstanbul’daki ÖHO esnafına senelerdir kanuna aykırı birçok uygulama yaptığını, son yıllarda en çok ücretsiz taşımanın esnafı mağdur ettiğini, kanunla ücretsiz taşıma yapılacak kişilerin belli olduğunu, bunlar dışındaki kişilerin taşınması karşılığında esnafa ödeme yapılması gerektiğini defalarca belirttim.
Geçen yıl yayınlanan TC Sayıştay Başkanlığı’nın ‘İETT Sayıştay Denetim Raporu’nu 4 tane köşe yazısıyla paylaştım. Esnafa yapılan haksızlıkları, usulsüzlükleri dile getirdim. Üstelik dile getirip incelediğim konular benim görüşlerim değil, resmi olarak kayıt altına alınmış Sayıştay’ın haklılığımızı ispatladığı herkese açık konulardı.
Ne yazık ki ne ÖHO şirket yönetimleri ne de TÖHOB tarafından bunlar dikkate alınmadı. Bunlarla ilgili benim bildiğim kadarıyla bir girişim veya adli makamlara başvuru yapılmadı. Bu ay içerisinde de 2016 yılına ait Sayıştay raporları paylaşıldı. 2015 yılına ait 99 sayfa olan İETT raporu 2016 yılında 45 sayfaya inmiş. Bu sene ilgilenmek isteyenler için adres yine aynı değişmedi, TC Sayıştay Başkanlığı’nın ‘Kamu İdareleri Denetim Raporları’ başlığının ‘Belediyeler - Bağlı İdareler’ alt konu başlığını bulup uzunca inceleyebilirsiniz. Geçen sene olduğu gibi tekrar konu başlıklarını alta yazayım;
- Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarının Bir Kısımında Kıdem Tazminatlarının Yüklenici Firma Tarafından Ödenmesi.
- Hizmet Alımlarında İşçiliklere İlişkin Hazine Tarafından Karşılanan Asgari Ücret Destek Tutarlarının İl Muhasebe Müdürlüğüne Gönderilmeyip Emanetler Hesabında Bekletilmesi.
- Sözleşmeli Personele Ödenen Ücretlerden İşsizlik Sigortası Primi Kesilmesi.
- Taşınmazlar İçin Yapılan Değer Artırıcı Harcamaların İlgili Duran Varlık Hesabına Kaydedilmeyip Doğrudan Giderleştirilmesi.
- Taşınmazların Bedelsiz Kullandırılması.
- İdarenin Kesin Hesabında Yer Alan Gelir ve Giderleri Arasında Oluşan Fazlalığın İstanbul Büyükşehir Belediyesine Aktarılmaması.
- Toplu Taşıma Hizmetlerinde İstihdam Edilen Şoförlerin Çalışma Saatleri Toplamının Mevzuatta Belirtilen Limitlerin Üzerinde Olması.
- Diğer Toplu Taşımacılara Ait Gelirlerin Kurum Gelirleri Arasında İzlenmesi.
- İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazın Kapalı Teklif Usulü Yerine Pazarlık Usulüyle İhale Edilmesi.
- Kâğıthane Sosyal Tesislerine İlişkin Elektrik, Su ve Doğalgaz Giderlerinin İdare Bütçesinden Karşılanması.
- Mülkiyeti İdarede Olan Sosyal Tesisin Kira Sözleşmesinin Mevzuata Aykırı Şekilde Uzatılması.
- Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Engelli İşçi Çalıştırma Yükümlülüğüne Uyulmaması.
Konu başlıklarının birçoğu bu defa direkt olarak ÖHO esnaflarını ilgilendirmiyor. Eğer inceleyip biz inceledik bir şey bulamadık derseniz size başka bir haberim var. Bizimle ilgili kısımları geçen sene İETT hep İBB Meclisi yaptı biz uyguladık diye geçiştirmeye çalıştığı için olsa gerek ‘İBB Sayıştay Denetim Raporu’ içerisinde yer vermişler. Önümüzdeki sayılarda raporların içeriğini belki bu defa birilerinin dikkatini çeker diye yine irdeleyeceğiz!.
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr