Daha önceden de binlik ve binbeşyüzlük puzzle çalışmam olmuştu. Ailemle birlikte yaptığım Miniatürk gezimiz esnasında “1453 İstanbul’un Fethi” konulu binlik puzzle almıştım. Akşamları dinlenme saatimde uğraştığım puzzle’ı yaklaşık bir ayın sonunda tamamlamış oldum. İnsanın dünya ile ilişiğinin kesildiği, kendini dinlediği ve adeta zamanın su gibi geçtiği bir süre olarak tanımlayabiliriz.
Ancak, ben Sizlere puzzle nasıl yapıldığını veya bunun püf noktalarından bahsetmeyeceğim. Puzzle çalışmamda tekrar tekrar düşündüm ki; Hayatımızı bir puzzle gibi yaşadığımızı…. Bu sayıdaki makalemde hayatın Puzzle benzerliğinden örneklerle bahsetmek istiyorum. Bin adet küçük küçük, hepsinin birbirine benzediği, ancak renkleri ile kenar kesimlerinin birbirinden farklı bin parça... Büyük bir sabır gerektiren bu çalışmamda, bir akşam oldu sadece ve sadece iki parça buldum, bir akşam oldu on parça… Öyle ki, insanın gözünde büyük ve karmaşık bir yığın şeklinde dururken, bu işin içinden nasıl çıkacağım diye düşünmeden edemiyor insan…
Bu puzzle işinde öncelikle, renk bazında bir gruplandırma yapmak işin ilk adımı olarak görebiliriz. Bundan sonra kenarı düz çerçeveyi oluşturan parçaları bulmak işin ikinci adımı… Daha sonra renklere göre deneme yanılma ile diğer parçaları bulmak… Profesyonel hayatta da çok karmaşık olarak gözüken proje ve faaliyetlerde öncelikle bir planlama yapılması karmaşık gibi gözüken konunun önemli ilk adımıdır. Önümüzdeki konu ne kadar karmaşık ve büyük olursa olsun, kendimize şu mottayı inandıralım: “Her şey adım adım” Aynı puzzle parçalarını tek tek yerleştirir gibi…
Büyük ve karmaşık projelerle karşılaşan bazı insanlar çok strese girerler.. Bunun tek bir nedeni vardır. O da konuyu sadece bir bütün olarak görürler ve bu da onları korkutur. Bir şirkettesiniz, şirketiniz yeni bir fabrika için kolları sıvamıştır. Sizi de projenin inşaat aşamasından, üretim stantlarına kadar Süreç Lideri olarak Sizin tarafınızdan koordine edilmesini istemiştir. İnşaat projesinin çiziminde eğer hep sonuca odaklanıp, ne zaman tamamlanacağı konusunda endişeler duyarsak, bu görevin üstesinden gelmekte sıkıntılar yaşayacağımız kesindir. Strese gireceğiz, mahiyetimizdeki çalışanları tedirgin, huzursuz edeceğiz. Bu durumda motivasyon düşecek ve ürün kalitesinde sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız.
Çalışmalarım esnasında mahiyetimdeki müdürlerime her zaman şunu söylerim. Planlamanız sonrasında detaylarla uğraşın, ancak arada çalışmalarınıza yukarıdan bakmayı ihmal etmeyin. Konunun neresinde olduğunuzu görün. GPS kullanırken bile detay yollarla uğraşırken, arada ben şehrin neresindeyim diye baktığımız çok olmuştur. İşte aynen böyle… Puzzle’da da, renkleri konusunda doğru renklerde olduğunuzu biliyorsunuz ancak, tamamlayacağınız fotoğrafın neresinde olduğunuza da bakıyorsunuz. El nakışı gibi tek tek işleyerek bir bakmışız Puzzle’ı tamamlamışız. Ne demiştik.. “Her şey adım adım”… Bütünü gözümüzde büyütmeden … Zaman ve başarı baskısına girmeden…
Çalışmalarınızda kolaylık dileklerimle…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com