Geçen iki hafta önce yazılı kaynaklarda Çinli bir vatandaşın haberi yapıldı. Haber şöyleydi: “Kendince trafiğe çözüm bulmaya çalışan adam, eline trafik boyasını alarak yine kendisince belirlenmiş çözümü uygulamaya koymak üzere, yol çizgilerinin yönlerini boyamak suretiyle değiştirdi. Bu olayın üzerine trafik alt üst oldu.”
Buradaki haberde incelenmesi gereken birden fazla alt başlık olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, benim burada sizlerin dikkatinize çekmek istediğim kısım, trafiğin neden alt üst olduğudur. Eğer bir toplum, trafik kurallarına harfiyen uymak zorunda olduğunu hissederse, evet trafiğin alt üst olmasını çok normal olarak karşılayabiliriz. Sürücüler, her zaman aynı yolu kullanan ve nerelerde hangi işaretlerin bulunduğunu bilen kişiler. Fakat öyle ki kişilerin beyinlerindeki kurgu tamamen “Yazılanı yapmak” olduğundan, trafik işaretlerinin başka yöne boyanması suretiyle olağandan farklı bir yöne çevrilmesiyle, trafiğin alt üst olmasının çok da normal bir hal tarzı olacağını görürüz.
Bazen trafikte dönülmeyecek tabelası olmasına rağmen, U dönüşü yapan sürücülerin kuralların ihlal ettiğine şahit olursunuz. Belki de, sürücü o işaretin farkında bile değil, belki de farkında ancak işine öyle geldiği için kural ihlali yapmakta. O zaman nerede kaldı “Yazılanı yapmak”. Kültür, insanlarda çok küçük yaşlarda yerleşmeye başlayan bir olgudur.
Çocuğumuzun da bulunduğu arabada seyahat ederken, kırmızı ışıkta geçip, çocuğumuzun “Baba, neden kırmızı ışıkta geçtin?” sorusuyla karşı karşıya kalabiliriz. Bunun yerine, yeşil ışık yanıp sönmeye başlamasıyla yavaşlayıp kırmızı ışıkta durmamız, yazılanı yaptığımızı göstermek, örnek olmak açısından önemlidir. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz…
“Yazdığımızı yapmak, yaptığımızı yazmak” yeni bir kuram değildir. Ancak kendimizi geliştirmemiz anlamında çok basit ve uygulanabilir yöntemlerden biridir. Yazılanı yaparak, yaptıkça uygulamadaki aksaklıkları belirleriz. Sonra bunun revizyonlarını yazılanlara uyarlarız. Böylece bir gelişim döngüsü içerisinde oluruz. Zaten yapılması gerekenleri yazmak açısından herhangi bir sorun yoktur. Sıkıntı, yazılanları uygulamadadır. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com