İBB Meclisi 22.09.2017 tarihinde 2016/2234 sayılı Hukuk-Ulaşım ve Trafik-Halkla İlişkiler Komisyonu müşterek raporu ile “İstanbul Toplu Taşıma Yönetmeliği”ni onayladığı bununla ilgili İstanbul’daki 5 şirketin öncülüğünde Şile’de bir çalıştay yapıldığından ve buna benim de davet edildiğimden bahsetmiştim. Çalıştay’da herkes kendince yönetmelikteki maddeleri yorumladı, şirketlerin avukatları ile maddeler üzerinde görüşmeler yapıldı. İBB de yönetmeliği incelenmesi için Sayıştay’a göndermişti.
Bu yazımızda Sayıştay’dan gelen görüşler hakkında aldığım bilgileri sıralayacağım. Muhtemelen şimdiye kadar bunlardan haberiniz olmadı ilk defa bu sayıda öğreneceksiniz. Bunlar: Otobüs işletmecilerine yapılacak “performans ödemesi” kanunların belediyelere verdiği yetkiyi aşmaktadır. Eğer performans ödemesi yapılacaksa tüm hatların iptal edilip yeni hat ihalesi açılması gerekmektedir. Sisteme geçiş sürecinde otobüs işletmecilerinin kazanılmış haklarının korunmasına ilişkin maddeler olması gerekmektedir. Açıkça belirtilmeyen geçici çalışma süresi ve görevlerinin açıkça belirtilmesi veya yönetmelikten çıkartılması gerekmektedir. Toplu taşıma hizmeti belediye tarafından yapılmadığı için yolculuk ücretlerinin belediyenin hesabında toplanmasının mümkün olamayacağı
şeklinde toplanabilir. Sayıştay görüşleri yönetmeliğin ana yapısının kanunlara uymadığını belirtmektedir. Çalıştay’da birçok konu zaten dikkatimizi çekmişti. Sonuç raporunda bunlar yetkililere ulaştırılmak üzere şirket başkanları tarafından ortak imza ile toparlandı ve gerekli mercilere ulaştırıldı. Şimdilik bu yönetmelikten bir ses çıkmadı bakalım ileride neler olacak hep birlikte göreceğiz.
Sayıştay tarafından verilen bilgilendirme sadece İstanbul için değil şu anda bu tarz uygulama yapılan iller ve yapılması düşünülen iller için de önemli diye düşünüyorum. Yapan iller bu sorunları nasıl halletti bilmiyorum fakat yapacak iller bu görüşün orjinaline resmi makamlar üzerinden ulaşıp bence incelemeliler. Bu arada bu yönetmelik İBB meclisinden oy çokluğu ile değil oy birliği ile geçmiş. Yani hiç üzerinde tartışma gereği duyulmamış. Sebebi de; bu yönetmeliğin tüm ÖHO esnafı tarafından istenildiğine dair yanlış bir yönlendirme yapıldığı, bundan dolayı da tüm partilerin sorunlarımızın çözülmesi adına iyi olacağı görüşüyle olaya yaklaşmasıymış. Bu yanlış yönlendirmeyi yapan kişiler Turkuaz renkli ÖHO şirketleri değildi.
Buradan erguvan otobüsü esnaflarına seslenmek istiyorum lütfen size ÖHO statüsüne geçeceksiniz tarzı vaat veren kişilere kanmayın, bunlar sadece sizi değil İBB meclisini bile kandırmaya çalışıyor. Sonuçta yanlış hesap Bağdat’tan da olsa dönüyor. Sizin 10 ve 15 yıllık süreleriniz dolduğunda işletme hakkınız bitiyor fakat yapılacak ihalede size öncelik tanınabilir. Lakin hiç ihale yapılmadan bu işe devam etmeniz mümkün değil, zaten yaptığınız eylemlerden anladığımız kadarıyla şu anda bile bu işi sürdürmekte çok zorlanıyorsunuz, çok zorlanıyoruz... Bir de son haftalarda gün aşırı gelen akaryakıt zamları var… Zamanında ÖHO esnafları bu ihaleler yapılırken sizleri uyarmıştı fakat dinlememiştiniz sonrası için dinleyin bari… Size asılsız vaatler veren kişilere itibar etmeyiniz!
Dr. Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr