Bir psikolog diyor ki: “İnsanları en çok üzen, onların canlarını sıkan şeyler aslında önemsiz görünen, ilk bakışta değer vermediğimiz küçük, basit şeylerdir.”
Dolmuş şoförünün bize senli-benli hitap etmesi, sokakta ayağımıza basan birinin “Affedersiniz” bile demeden yüzümüze, ne olmuş sanki der gibi bakıp geçmesi, kuyrukta beklerken sırada olmayan birinin en öne geçerek bilet alması, bir kafede size yakın oturan birinin sigara dumanını burnunuza üflemesi, sinemada filmin en heyecanlı yerinde arkanızda yüksek sesle konuşulması ve buna benzer bin bir örnek verebileceğimiz konular hepimizin keyfini kaçırır. Bu durumlar bizi toplum içine girmekten imtina eder hale getirir, insanlardan soğumamıza sebep olur. Hatta hayata küser hale geliriz. Sonra da toplumda anti sosyal damgası yeriz.
Peki, bu düşüncedeki insanlar neden bu hareketleri yapar? Sebebi çok basittir aslında. Kaba olmak, düşüncesiz olmak kolaydır da ondan… Nezaket, düşünmek, başkalarını düşünmek, kendimizi karşımızdakinin yerine koymak, bize hoş gelmeyen şeyleri başkalarına yapmamak, düşünce gerektirir, incelik gerektirir, akıl gerektirir, emek gerektirir…
Nezaket içten gelmeli ve bir art düşüncenin sonucu olmamalıdır. Diğer taraftan karşı tarafı sıkacak şekilde bir nezaket de aslında nezaket değildir. Asıl tehlikeli olan kurnazlıkla nezaketin birleşmesidir. Kişisel çıkarları için nazik davranan ve bazen fazlasıyla nazik olan insanlara rastlarız. İçten gelen gerçek nezaketin ölçüsü, ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün” dür.
Japon imparatoru ilk Avrupa seyahatinde İngiltere kralının misafiridir. Şerefine büyük bir ziyafet verilir. Meyveden sonra ellerin yıkanması için kristal kaplarda içinde bir parça limon bulunan su getirilir. Japon İmparatoru farkına varmadan kabın diker içindeki suyu içer. Bütün misafirler şaşırır, ne yapacaklarını bilemezler. Tam o sırada İngiliz Kralı da kristal su çanağını eline alır ve içer. Tabii sofradakilerin hepsi onu taklit eder.
Kuvvetle muhtemel ziyaret sonrası böyle bir örf ve âdetin öğrenilecek olması, misafirini toplum içinde yabancılaştırmadan, rencide edilmemek üzere yapılan böyle bir nezaketin gecikmeli de olsa fark edilecek olması memnuniyet verici olsa gerek… Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com