Senelerdir her yeni yıla yeni umutlarla başlayan esnafımız, senenin sonunu maalesef zor getiriyor. 2019 yılı gelirken yapılan bazı iyileştirmeler ile esnaf hala kör topal ilerleme derdinde. Artık esnaf sıfırı tüketti. Ek iş yapmayıp sadece ulaşımla geçimini sağlayan esnafın maalesef akaryakıtçı, tamirci ve bankalara kredi borcu çok fazla.
2018 yılında ulaşım ücretlerine zam yapılmadı en az 2019 Temmuz ayına kadar da yapılmayacağı kesin. Ücretsiz taşıma devlet desteğine % 33 zam yapıldı fakat çıktığından beri her yıl düzenli olarak artış yapılması gereken ödemeler 3 yıl sonra güncellendi. Çıktığında da çok işe yaramayacak bir ödeme olduğu aşikardı bu haliyle de aynı şekilde devam ediyor.
İBB meclisi tarafından 9 ay süreyle sübvansiyon ödemesi yapılacağı söylendi. 3'üncü ay bitiyor ilk ayın faturası kesilip KDV’si bile esnaf tarafından devlete ödendi fakat henüz ödeme esnafın hesabına tamamen geçmedi. KDV düzenlemesi yapılıp % 18 KDV oranı %1,5’e indirilecek denildi. Yeni yıl geldi hala tam anlamıyla neyin ne olduğu belli değil. Gelir vergisi yüzünden %18 KDV ile devam edilmesi bu haliyle daha iyi olur diyen muhasebeciler oldukça fazla.
Özel halk otobüsü tanımı yönetmeliğe eklendi fakat hala kanunsal olarak bir uygulama yapılmadı. Şimdilik esnafa bir katkısı maalesef yok. Geçmiş yıllarda acil yapılması gereken uygulamaları şöyle sıralamıştım: 1- Ulaşım ücretlerine yapılacak düzenleme. 2- Karayolları trafik kanununa özel halk otobüsü tanımının eklenmesi. 3- KDV oranının % 18’den % 8’e düşürülmesi. 4- ÖTV’siz akaryakıt sağlanması.
Ne kadarı yapıldı? Ne kadarı yapılmadı? Yapılanların ne kadarı günü kurtarmalık şekilde yapıldı? Ne kadarı cidden esnafın hakkını gözetmek için, derdine çare olmak için yapıldı?
Yorum siz değerleri esnafımızın… 2019 yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle…
Dr. Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr