İstanbul’da kentiçi toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüs camiası, Türkiye’nin büyük bir ekonomi gücü ve sektörün lokomotifidir. Kendi imkânları ile toplu taşıma hizmeti veren büyük bir sektördür. Özel olmasına rağmen, yüzde yüz kamu hizmetini yerine getirir.
Her ne kadar ticari gözle bakırsa da yapılan hizmet toplumsaldır. İstanbul’da 1970’li yıllarda başlayan özel taşımacılık, sektör mensuplarının hırsları yüzünden istenilen birlikteliğe maalesef gelemedi. Her bölgede kurulan şirketlerde bunun bariz bir örneğidir. Bu ise sektörel güç kaybına neden olmaktadır. Hal böyle olunca yaklaşan yerel seçimler öncesi esnafın geleceğini şirketler yerine maalesef siyasi parti temsilcileri belirliyor. Sektör gerçek gücünü ortaya koyabilseydi, talep eden değil, talep edilen olurdu. Pazarlık masasına oturduğu zaman istediğini almadan kalmazdı!.
Bunu neden gündeme getirdik? Geçtiğimiz günlerde İBB meclis toplantısında özel halk otobüs işletmecilerinin geçmişten gelen hak ediş farklarının kaderini iki siyasi partinin temsilcileri belirledi. Her ne kadar İBB karar verse de bunun çözüm mercii İETT’dir.
Yeni yıla girerken olması gereken de İETT yetkilileri ile özel halk otobüs işletme temsilcileri masaya oturup, gelir gider dengesini kıyaslamalıydı. Ancak bu şekilde esnafın ayakta durabileceği rakamı ortaya koyabilirlerdi. Sonuç itibariyle İETT ile aynı hizmeti verdikleri için esnafın durumunu en iyi anlayabilecek olan İETT yetkilileridir. Yeni yılla beraber OTİS sisteminin de kaderi ne olacak? Henüz net bir bilgi yok. Bir sonraki makalemizde, iyisiyle kötüsüyle OTİS sisteminin artı ve eksilerini ele alacağım.
NOT: 2024 yılının önce ülkemiz, sonra toplu taşıma esnafı için sağlık, mutluluk ve huzur dolu geçmesini temenni eder, yeni yıllarını en içten dileklerimle kutlarım.
Göksal Purtuloğlu
Cep: (0533) 422 22 77
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com